Tips inför din nybyggnation i Ockelbo

Det är en dröm för många att bygga hus, sommarställe eller friggebod. För dig som går i tankarna om en nybyggnation så finns det många saker att tänka på. Bygglov är en av de första sakerna att se över. Kolla upp om det krävs bygglov eller inte för just din nybyggnation i Ockelbo.

Första tipsen att börja med vid en nybyggnation i Ockelbo

  1. Bygglovsansökan
  2. Budget och tidsplan
  3. Offertförfrågan från olika företag


Planera ett husbygge

Kan du hitta ett nyckelfärdigt hus från en husfabrik? Det är många steg i processen. Om du vill bygga ett självständigt hus på tomten upp till 25 kvadratmeter, krävs inget bygglov men däremot en bygganmälan till kommunen. 

Väljer du att bygga ett nytt hus från grunden måste du givetvis ha ritningar över byggnaden 

  • Ritningarna sker vanligtvis av en arkitekt och planering bör ske i samråd med denna
  • Fundera du på hur stort hus du vill bygga? Kolla då upp om det är intressant med ett nyckelfärdigt hus
  • Andra nybyggnationer så som altaner och terrasser kan kräva bygglov om byggnader minst är 1,2 meter ovanför markhöjd samt om det är inglasat eller om räcket byggs mer som en vägg
  • Det finns många olika regler att ha i åtanke

Detaljplan, bygglov och tillbyggnad

Det finns en del att tänka på och förbereda innan ritningar kan göras och ansökan av bygglov kan skickas in. Titta på detaljplanen för området och se vad som är tillåtet att byggas. Vid bygge av friggebodar krävs ingen bygganmälan. För nybyggnation i Ockelbo av altan och terrass kan ett skärmtak sättas upp utan bygglov om ytan är max 15 kvadratmeter och avståndet 4,5 meter från skärmtak till tomtgräns.


Vårt tips tills dig är att titta på andra projekt och inspireras. Så att du får med alla dina önskemål. Vi är experter på snickerier och våra kompetenta yrkesmän kan ge dig värdefulla råd inför din nybyggnation.

Auktoriserade arbetare

Det är bra att kontrollera om företaget har F-skattsedel och att snickarna har certifikat. Kolla upp vilka omdömen företaget har från sina tidigare kunder. Om du funderar över något rekommenderar vi dig att kontakta oss via kontaktformuläret. Vår kunniga personal hjälper dig gärna med sin expertis!